Årets digtere

Anne Louise Bosmans 

Født (1978) uddannet fra Forfatterskolen i 2001 og debuterede året efter med den prosalyriske samling Punkter, poler og par. I 2007 udkom samlingen Villa, i 2009 Vi er amøber og i 2018 hendes seneste digtsamling Bruxelles, som tager navn efter Bosmans hjemby.
Rum er centralt for forfatterskabet – digteren interesserer sig for, hvordan rum påvirker os – hjemmet, byen, kulturen eller det rum vi har i hovedet. Digtene i Bruxelles kredser om det fremmede og de fremmede, og om at være fremmed og finde sig til rette et fremmed sted. De handler om at genfinde sig selv, når både det fysiske og psykiske rum bogstavelig talt sprænges i stykker under landets største terrorangreb i 2016. ”Vi sætter os på stole foran de store glasfacader og ser ud på byens lys. Den breder sig ud foran os. Den er der, men den er savnet. Noget har vi mistet”.
Bosmans blev tildelt Morten Nielsens Mindelegat for Bruxelles, og samlingen blev desuden udvalgt af Statens Kunstfondsom som en af de ti bedste litterære udgivelser i 2018.

Asger Schnack

Forfatter til +100 bøger, heraf mange med lyrik, forlægger (Asger Schnacks Forlag) og dansk lyriks altmuligmand.
Asger Schnack, (født 1949), er en helt central person i dansk litteratur. Schnacks værker omfatter en lang række essays, børnebøger, romaner og biografier, men det er poesien, der tegner hovedsporet gennem hans forfatterskab.
Han har desuden været redaktør og forlægger på forskellige forlag og oprettede i 2014 Asger Schnacks Forlag. Hans nyeste digtsamling Graffiti. Digte og skrift fra 2017 blev udgivet 50 år efter hans digterdebut, og er en samling af over 200 ikke tidligere udgivne digte samt taler, hyldestskrifter og Facebook-opdateringer. For sin omfattende bibliografi har han modtaget en række priser og legater, senest Otto Gelsted-prisen, Lis Ahlmanns Legat og F.P. Jacs Mindelegat.

Benny Andersen (1929-2018, in memoriam)


Benny Andersen (1929) har med sit alsidige virke som forfatter, komponist og musiker vundet plads som en af Danmarks mest folkekære kunstnere. Andersen debuterede i 1960 med digtsamlingen Den musikalske ål og har siden forfatter adskillige digtsamlinger, noveller og en enkelt roman. Benny Andersen er især kendt for den sørgmuntre digtsamling Svantes viser fra 1972, som han satte musik til sammen med Povl Dissing. Det er også de færreste børn, der er vokset op i løber af de seneste 40 år, der ikke har stiftet bekendtskab med børnebogsklassikeren Snøvsen.
Andersens værker er solgt i stort mål og ikke mindst vidner de over 130.000 solgte eksemplarer af Samlede digte 1960-1996 om hans status som Danmarks mest læste digter i nyere tid.
Gennem årene er han blevet tildelt en lang række legater og hædersbevisninger, heriblandt De Gyldne Laurbær, Modersmål-Prisen, Holberg-Medaljen og Blicherprisen.
Benny Andersen døde i 2018 i en alder af 88 år. Carsten Lauridsen / Polfoto

Bjørn Themsen

På en måde opfatter jeg ikke bøgerne som noget specielt i min konstante produktion, min endeløse skaben, men alligevel er det dem, som på en eller anden måde tydeligst står tilbage efter mange års arbejde med tekster i alle mulige sammenhænge og former. Således skriver Bjørn Themsen (1966) på sin hjemmeside. Hans værker udgør både romaner og digtsamlinger, og Themsens seneste udgivelse Slagger fra 2016 er et rasende langdigt om flygtninge, skattely, krigsdeltagelse og andre emner set gennem samfundskritiske briller.
Gennem årene har han modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat, et arbejdslegat fra Kunstrådet og et legat fra Autorkontoen.

Camara Joof (Norge/Gambia)

Dokumentarisk performance artist og forfatter født 1988. Dramatiker hos Dramatikkens Hus i Norge, rådgiver for kunstorganisationer og leder af børne- og ungdomsteateret Den Mangfaldige Scenen i Oslo.
Debuterede i 2018 med Eg snakkar om det heile tida.
Joof arbejder intersektionelt og normkritisk og beskæftiger sig gerne med unge.

Erik Trigger

”Født i 1960 i Esbjerg, hvor jeg stadig bor og arbejder. Jeg er præget af boligblokkenes hierarkiske opvækst, hvor man lærte at slås for sine holdninger, eller fik tæv og holdt kæft. I 70’erne begyndte min daværende dansklærer at nære min tydelige sult efter litteratur, som indtil da var blevet dækket af tegneserier, De tre detektiver osv. Han sørgede for mere vægtig skønlitteratur og lod mig til gengæld skrive digte til aflevering i stedet for de evindelige stile.”
Således skriver Erik Trigger om sig selv på sin hjemmeside, og forfatteren har siden folkeskolens hjemmeafleveringer udgivet både digtsamlinger, noveller og børnebøger. I 2014 oprettede han desuden sin egen forlagsvirksomhed, ANARKI.

Harald Voetmann

Oldtidskyndige, anmelderroste og prisvindende forfatter Harald Voetmann (1978) blev uddannet fra Forfatterskolen i 1999 og har desuden taget grunduddannelsen i latin på Københavns Universitet. Gyldendal.dk skriver, at det netop er interessen for antikkens tankegods i kollision med nutiden rationalitet, som er karakteristisk for Harald Voetmanns bøger.
Voetmann debuterede som forfatter i 2000 med kortprosasamlingen Kapricer, og har siden udgivet både en novellesamling og flere romaner, herunder Vågen fra 2010, som blev nomineret til både Nordisk Råds Litteraturpris, Kritikerprisen og Montanas Litteraturpris. Romanen Alt under månen modtog Kritikerprisen i 2014 og blev kåret som en af foråret 2014’s bedste bøger af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur. Hans niende og seneste bog Amdulat – En iltmaskine fra 2018 er en håndskrevet sammenskrivning af to fortællinger: En ægyptiske solguds rejse gennem dødsriget om natten og en dansk mands lungebetændelse og sygehusophold med dødelig udgang. For dette værk blev Voetmann tildelt Schadeprisen i 2018.

Henrik Marstal

Henrik Marstal er Musiker og forfatter(1966). Har arbejdet med rock, pop og electronica og har desuden været aktiv som komponist og tekstforfatter i en række andre sammenhænge. Marstal har en musikpolitisk baggrund som tidligere medlem af Statens Kunstfond, sagkyndig for Nordisk Kulturfond og medlem af Kulturministeriets Forskningsudvalg. Som forfatter har han blandt andet skrevet bogen Benny Andersen – ualmindelig almindelig, hvor han giver et intimt indblik i den store danske digter og musiker Benny Andersens liv. Foto: Carsten Seidel

Jahrose Jafta (Sydafrika)

Født 1985. Performancedigter og forfatter og en del af Free State Arts fraternity. Hun er desuden kurator, arrangør af poesi-events og mentor. Jafta debuterede med Rooted from the Heart og har siden udgivet både børnebøger og digtsamlinger som papir- og lydbøger. Hun er desuden stifter af projektet og forlaget Pocket your Thoughts, der arbejder på at få poesien ud på skolerne. Til daglig studerer hun Creative Writing og optræder med og uden band.

Johanne Lykke Holm (Sverige)

Forfatter og oversætter fra dansk til svensk, født 1987 (foto: Sara MacKey) Holm har blandt andet oversat Yahya Hassan og Josefine Klougart fra dansk til svensk. For sidstnævnte modtog hun en æresomtale ved uddelingen af ”Årets Oversættelse 2014”.
Hun er uddannet i litterær kunst fra Akademi Valand, Göteborgs Universitet, og her driver hun på nuværende tidspunkt også skrivekurset Häxskolan sideløbende med Hekseskolen i København – begge dele i samarbejde med Olga Ravn.
Holms egen debut Natten som föregick denna dag udkom i 2017.

Katrin Ottarsdottir (Færøerne)

(Født 1957) Uddannet fra Den Danske Filmskole som den første færing nogensinde og har instrueret både tv-programmer, musikvideoer, spillefilm og portrætfilm. Debuterede i 2012 som digter.
Debutdigtsamlingen med den danske titel Findes der kobberrør i himlen, er en intens skildring af hverdagslivet for et omsorgssvigtet enebarn og om, at ”fortvivlelsen er træthedens bedste ven”. Ottarsdóttir modtog både M.A. Jacobsens kulturpris og Færøernes litteraturpris for digtsamlingen. Hun har foruden endnu en digtsamling på sit modersmål udgivet novellesamlingen I Afrika er der mange søde børn og kortprosasamlingen 43 bagateller.
Forfatterskabet samler sig omkring en række skæbnefortællinger der på én gang er hjerteknusende og dragene og minder os om, at livets grusomheder foregår ikke blot bag de lukkede gardiner inde hos naboen, men også i de mørkeste afkroge af vores eget sind.

Kenneth Jensen 

født 1972, skriver poesi og prosa. Seneste udgivelse Det gør som en fabel, 2018. “Yderpolerne møder hinanden i Jensens sætninger og digte i en sådan grad at man nok må lægge diktomierne fra sig”, skriver forlaget om værket.

Lars-Emil Foder

”Jeg opførte huse, men var sådan en opfører af huse der glemte at sætte døre i. Hver gang jeg havde færdiggjort et nyt og smukt hus, komplet med vindeltrappe, hemmelige korridorer og kunst på væggene og ville udenfor og tage huset i betragtning, slog det mig at jeg havde muret mig selv inde. Man skal have døre. Det er døren der gør huset til et hus. Måske er en dør det eneste der skal til. Og en måtte, selvfølgelig: VELKOMMEN”.
Således skriver forfatter, sangskriver og musiker Lars Emil Foder (1980) i sin prosadebut Fabelagtigheder fra 2018.
Foder er uddannet i Filosofi og Retorik ved Københavns Universitet og underviser i filosofi og lyrik. Han er medstifter af den kommende online boghandel og portal for danske mikroforlag, Mikrofest. Foruden Fabelagtigheder, som er støttet af Statens Kunstfond og Dansk Forfatterforening, står han bag hybridværket Natatlas, som han debuterede med i 2013. Har desuden udgivet en række tidsskrifter og antologier.

Lea Løppenthin

I 2014, året efter sin afgang fra Forfatterskolen, debuterede Lea Marie Løppenthin (1987) med den anmelderroste digtsamling Nervernes adresse som blev shortlistet til Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris.
I 2016 udkom samlingen Marts er bedst som blev nomineret til Schadeprisen. I et interview i Politiken har hun om sin digtning sagt, at “jeg håber, at jeg diagnosticerer verden. Forstået sådan at jeg bidrager til en fælles diagnosticering. Jeg er jo bare et eksemplar af en art, så jeg håber da, at det er genkendeligt, det jeg siger. Jeg håber, at det gentaget noget, som andre har tænkt. Alt andet ville være skræmmende”.

Lone Aburas

”Der er jo masser af mennesker, der har det dårligt, men det er, når de laver kunst og romaner ud af deres miserable fortid, at det ligesom bliver interessant og folk falder på halen over det – og det har jeg nok lyst til at pille lidt ved eller rive folk i næsen med”, har Lone Aburas (1979) udtalt i et interview til LitteraturNu. Og netop dette er kendetegnende for hendes forfatterskab, som blev indledt med romandebuten Føtexøen i 2009. I 2011 blev romanen fulgt op af Den svære toer. Hendes tredje roman, Politisk roman, var inspireret af hendes kirkeasyl-aktivitet omkring de irakiske flygtninge i Brorson Kirke, som hun arbejdede med i 2009. I 2016 udkom Det kommer til at ske og i 2017 Det er et jeg der taler – en vred og hæsblæsende agitprop. Det er er jeg der taler er en politisk protesttale, der skænder på samfundet og kulturen. Om værket skriver Carl Martin Faurby på Forfatterweb, at ”Teksten har en energi, som er den udløb for et helt livs opsparet skam og vrede. Fortælleren er færdig med at sidde med sin Macbook Pro og tænke over at være et sansende jeg i verden, nu vil hun ud og lave riot og bide i den vrede asfalt. Teksten er et spark i måsen til fortælleren selv og en hyldest til dem, der faktisk letter sig fra skrivebordsstolen og gør noget.”
Aburas har modtaget Montanas Litteraturpris, Årets publikumspris uddelt ved Testrup Højskole, Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. Hun har desuden fået Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Marianne Larsen

Født 1951, debuterede i 1971 med digtsamlingen Koncentrationer og har siden hen udgivet over 100 digtsamlinger (foto: Trine Thybo).
Om hende har cand.mag. Louise Rosengreen skrevet: “Selv ser hun sit forfatterskab som en lang fortløbende proces, hvor den ene bog er en forudsætning for den næste. Denne proces tager sit udspring i en klaustrofobisk, surrealistisk drømmeskrift, men udvikler sig til kritik af magtsprog, til feminisme, til forsvarsskrifter for de syge, ensomme og udsatte, og videre derfra. Det er den stærke sociale nerve, som er kernen i forfatterskabet. De enkelte bøger præsenterer et alsidigt genrevalg og benytter varierende teknikker, også inden for det enkelte digt. Intet er givet på forhånd. Forandring er mulig, og håbet stråler i mange retninger.”

Mette Ø Henriksen

Født 1973 – forfatter, eventmager, skribent, blogger, workshopholder m.m. Henriksen har mange titler på sit litterære CV, og hendes formidlingsmæssige kunnen favner bredt.
”Jeg blev født en iskold vinternat i 1973 på et tidspunkt, hvor min mor ikke kunne holde på mig mere. Mange år senere begyndte jeg at arbejde konceptuelt med tekst, dvs. jeg lavede ikke-skrivning eller plagiarismer. Jeg udviklede en hang til det, måske endda et flair for det, begyndte at agere teksttyv og stjal tekst alle steder fra og satte den ind i nye former og kontekster og grinede selv meget af det”.
Hun har læst dansk og filosofi ved Aarhus Universitet og debuterede i 2011 med den samplede sangbog Stikkersvin jeg fucker dig”. I 2014 udgav hun bøgerne Lesbiske eventyr om mænd og Heksehistorier – bøger hun selv beskriver som pixi-bøger for voksne. I 2017 udkom hendes seneste værk Inderst inde troede vi ikke på husene, som er blevet til i samarbejde med billedkunstner Iben West. Hendes udgivelser er støttet af Statens Kunstfond, og hun har to gange været nomineret til Bukdahls Bet – Den smalle litteraturpris.

Martin Minka Jensen

Bibliotekar på Randers bibliotek, passioneret læser og skribent på Modspor.

Molly Balsby

Født 1993, uddannet fra Forfatterskolen 2013. Debuterede med Ponyprivilegiet i 2018. “Den girlesque æstetik spiller på forskellige klicheer om pigen, men undersøger samtidig det magtpotentiale, der ligger i den position. Det her med at være nuttet og franarre andre magten via ens tilsyneladende uskyldighed. ” siger Balsby om værket.

Ninette Larsen

tekst født 1994, uddannet fra Vestjyllands Skriveskole og Biskops Arnö. Debuterede med Hybrid i 2014 – digte og kortprosa tilegnet skønheden. Hun er inspireret af Majakovskij og arbejde med det melodiske. Hun ser komponering af musik som den ypperste kunst.

Pernille Lyneborg

Skuespiller. Uddannet 1998 fra Skuespillerskolen v/Odense Teater. Dramalærer på Kofoed Skole og medstifter af teatergrupperne GROB 1994, SVADA 2009 og OBSKURET 2015.

Peter-Clement Woetmann/Mikkel Almholt


Mikkel Almholt er musiker. Hans musik er en form for lyd-mobiler i rummet, der drejer og drejer ind i sig selv. Han er også kendt under kunstnernavnet Ghost Flute & Dice.
Peter-Clement Woetmann er digter, dramatiker og stifter af forlaget Kronstork. Han er optaget af, hvordan skriften/poesien kan arbejde med krigen og kriserne og samtidig længes mod valsetaktens gamle skønhed.
Tilsammen mødes de i en performance bestående af tæpper af ord, som står og slår til klaverets modulerede klange. Ny poesi. Ny musik. Ny afgrund. Foto: Thomas Gunnar Bagge.

Rikke Obelin Flarup

Forfatter i flere genrer, forlægger på Arkiv for Detaljer og bestyrer af Poesien Hus i København

Sandrine Cnudde (Frankrig)

Geo-digter og fotograf. Selv definerer hun sig som vandrer – en nomade på kontemplativ rejse gennem verdens landskaber. Udstyret med kamera og notesblok følger hun i fodsporene på digteren Olav Hauge i Vestnorges frugtplantager, bevæger sig mod Pyrenæernes sneklædte tinder og vandrer langs Vézère-flodens frodige bred. På skovbund og bjergsider, og i sne og havbrus bevæger vandrerstøvlerne sig i sammensværgelse med det kunstneriske øje og den kreative hånd. De levede oplevelser og indtryk er kilden til hendes geopoesi.

Shekufe Heiberg

Cand.mag. i Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og er i dag oversætter, kulturformidler og stifter af Forlaget Uro. Hun har desuden udgivet to digtsamlinger: Frugt og grønne sager og Æg. Heiberg er vokset op som tosproget dansk-iraner. ”Som nyuddannet vidste jeg godt, at der ikke var rift om mig og min faglighed. Persisk litteratur, særligt den moderne, er stærkt underrepræsenteret blandt udgivelserne, så det undrede mig ikke, at ingen efterspurgte de mange fantastiske iranske bøger, som findes – for ingen vidste, at de fandtes. Jeg var klar over, at jeg måtte banke denne efterspørgsel op fra bunden.”
Hun begyndte med at oversætte den lyriske roman Byen jeg elskede, som hun forelskede sig i, i Iran. Hun havde en drøm om at vise de danske læsere, hvordan litteratur også kan se ud og påbegyndte oversættelsen allerede som 19-årig. Det varede otte år, før den var trykklar, og dermed debuterede hun i 2014 som oversætter.
”Når jeg oversætter, bestræber jeg mig på at have 100% føling med begge sprog sådan at flest mulige nuancer og stemninger bliver bevaret. Den føling har jeg lært gennem litteraturvidenskabens værktøj til at åbne en tekst op og næranalysere det litterære udtryk.”

Simon Høirup

Guitarist og sangskriver med 5 albums på CV’et.
Lærte at spille guitar af sin far som 7-årig og udgav som 15-årig Danmarks første børnerock-EP, Grønt Lys, med bandet The Wild Horses.
Har indspillet i både Nashville og Los Angeles, og sangen Open Up kom i rotation på DRP4.
Er nu ude for første gang solo med nye danske sange.

Sylvia Plath (USA, 1932-1963)

Sylvia Plath (1932-63) anses trods sit korte liv for at være en af det 20. århundredes største amerikanske forfattere og digtere. Med udgangspunkt i sit eget liv, skrev hun gribende litteratur, der stadig er aktuel i dag – 55 år efter hendes selvmord. Plaths mest kendte værk, hendes første og eneste roman The Bell Jar (da. Glasklokken), er en autofiktiv fortælling om en kvindelig hovedkarakter, hvis liv drager klare paralleller til Plaths eget liv.
Hendes første digtsamling The Colossus and other Poems fra 1961, blev rost af kritikerne, men blev først virkelig anerkendt efter hendes død. Digtene handler om skeletter, fædre og selvmord, og hendes mentale sygdom var ligeledes tydelig heri.

Tine Paludan

Født (1986) opvokset i Nordsjælland med dansk mor og svensk far. En af hendes største lyriske inspirationskilder er modernisten Edith Södergran. Paludan er i en lektørudtalelse blevet sammenlignet med Kirsten Hammann og Tove Ditlevsen. Hendes debutsamling Skyskraber fra 2018 indledes med linjerne ”skitser til kvinder jeg aldrig blev ligger i stakke på spisebordet”, og gennemgående er netop beskrivelserne af jeget og kønnet som flygtige konstruktioner. Med Paludans forældres skilsmisse som fundamentalt udgangspunkt handler digtene om at findes uden for den traditionelle forestilling om, hvordan kærligheden og livet skal være. Ældre generationers skæbner og erfaringer flettes ind jegets egen tilværelse på tværs af årtier.

VentilPedal

Benjamin Nørholm har brugt det seneste halve år på at tage timer hos islandske stjernemusikere som Skuli Sverrison og Einar Scheving. Derudover studerer han på Syddansk Musikkonservatorium.
Benjamin Gower-Poole vandt 2. pladsen ved Årets nye Jazz-navn 2017. Til daglig spiller han bl.a. i sit eget band, Katalysator, der gennem en blanding af eksperimentel rock og egne digte vender musiktraditionen på hovedet.
Malte Nordtorp har det seneste år turneret med popsangeren Aksglæde. Derudover har han dyrket sin kærlighed til den elektro-akustiske scene gennem studierejser til Berlin og Barcelona.